Projecten Oosteroever Interieur Versluys Newsroom Contact
Sales Office & Showroom Oosteroever
Hendrik Baelskaai 12a, 8400 Oostende

T +32 (0)59 51 11 15
M info@groepversluys.be
nl / fr / en

Door het warmtenet zal Oosteroever uitgroeien tot één van de meest duurzame stadswijken in België

27 januari 2023
Afbeelding OO website 08 03 2023

Februari 2023 was een belangrijke milestone waarbij de iconische Ensor Tower II op Oosteroever in Oostende werd aangesloten op het warmtenet. In één klap zullen maar liefst 97 appartementen kunnen genieten van een duurzaam en energie-efficiënt warmtesysteem. Ook de volgende maanden en jaren zullen gradueel meer en meer gebouwen op Oosteroever aangesloten worden op het warmtenet.

Wat is Warmtenet Oostende?

Een warmtenet is een uniek systeem dat zorgt voor een bijzonder efficiënte en vooral duurzame manier van verwarmen. Het warmtenet in Oostende maakt enerzijds gebruik van de restwarmte uit de afvalenergiecentrale van IVOO en anderzijds een combinatie van warmtepompen. Deze groene energie wordt vervolgens gebruikt om water op te warmen en via een uitgebreid ondergronds netwerk van geïsoleerde leidingen naar gebouwen te brengen. Hierdoor kunnen gebouwen worden verwarmd zonder gebruik te maken van conventionele energiebronnen zoals gas of elektriciteit.

Warmtenet Oosteroever

Hoe werkt het warmtenet Oosteroever?

Het warmtenet op Oosteroever bestaat uit een doordacht systeem van warmtepompen en ketels die zorgen voor groene stroom. Het is mogelijk om het Oosteroever-warmtenet te koppelen aan het Warmtenet Oostende waardoor in de toekomst ook gebruik gemaakt kan worden van de restwarmte van onder meer de IVOO afvalenergiecentrale.

Oosteroever, een groene en duurzame stadswijk op een toplocatie aan zee

Mede door dit warmtenet zal de Oosteroever site de komende jaren evolueren tot één van de meest zuinige en energie-efficiënte stadswijken van België. Een transitie die stap per stap zal verlopen en op termijn grotendeels het gebruik van gas of elektriciteit voor verwarming en warm water in heel wat gebouwen zal vervangen. Door het warmtenet wordt minder schadelijke CO2 uitgestoten en bovendien is groene energie ook een onuitputtelijke bron van energie.

Wat zijn de voordelen van het warmtenet Oosteroever?

Hoe wordt dit warmtenet concreet geïntegreerd binnen een residentieel project?

In een afgesloten ruimte in de kelder komt het algemene warmtenet toe in een gemeenschappelijk centraal warmtestation van waaruit de warmte verdeeld wordt naar een individueel station in elk appartement. Vanuit dit individueel station kan de warmte vervolgens doorstromen naar de vloerverwarming, radiatoren en de kranen in de badkamer en keuken. Het persoonlijke warmteverbruik per appartement wordt automatisch gemeten via individuele warmtemeters.

Hoe wordt de warmteprijs bepaald?

In het begin van ieder kalenderjaar voert Beauvent als beheerder van het Warmtenet Oosteroever een objectieve marktstudie uit gebaseerd op de V-test. Op basis van dat onderzoek wordt er een vast en variabele component bepaald. Deze transparante prijzen kunnen geraadpleegd worden via deze link. De volledige berekeningsformule is ook terug te vinden op het warmteleveringscontract. De eigenlijke facturatie loopt gelijkaardig aan die van elektriciteit via een maandelijks of 3-maandelijks voorschot gebaseerd op een inschatting van het gebruik. Op het einde van het jaar wordt er dan een eindafrekening gemaakt op basis van het werkelijke verbruik.

Het Warmtenet Oosteroever zal voorzien worden in de projecten

Ensor Tower II - Trinity - Admiral


Beauvent cv en Versluys Groep, samen werken aan een duurzame toekomst

Het Warmtenet Oostende en het Warmtenet Oosteroever zijn projecten van Beauvent cv, een burgercoöperatie die al meer dan 20 jaar investeert in projecten rond hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Samen met vele duizenden coöperanten bouwt Beauvent naast warmtenetten ook mee aan projecten in wind, zon en warmtekrachtkoppeling. De komende jaren zullen Versluys Groep en Beauvent cv hun samenwerking verder intensifiëren wat op zijn beurt een serieuze boost zal vormen voor een duurzame en groene energietransitie op de Oosteroever site in Oostende.


Algemene informatie over het warmtenet in Oostende kan u terugvinden op warmtenetoostende.be

Indien u vragen hebt of bijkomende inlichtingen wenst… aarzel niet om Beauvent te contacteren via deze link.


-

Gegevens, tekst en fotomateriaal mag niet gekopieerd en/of hergebruikt worden zonder de uitdrukkelijke en voorafgaande toestemming van Versluys Groep. Versluys Groep, PR & Marketing - marketing@groepversluys.be
Verkoopkantoor
Sales Office & Showroom Oosteroever
Hendrik Baelskaai 12a, 8400 Oostende
T +32 (0)59 51 11 15
Hoofdzetel
Versluys HQ
Zandvoordestraat 465, 8400 Oostende
T +32 (0)59 70 89 83
info@groepversluys.be
Schrijf u in voor de nieuwsbrief