Projecten Oosteroever Interieur Versluys Newsroom Contact
Sales Office & Showroom Oosteroever
Hendrik Baelskaai 12a, 8400 Oostende

T +32 (0)59 51 11 15
M info@groepversluys.be
nl / fr / en

Bart Versluys gepassioneerd door architectuur en kunst

13 januari 2023
Bart Versluys

Bart Versluys is naast projectontwikkelaar en serie-ondernemer ook een gepassioneerd kunstverzamelaar. In onderstaande interview van KBC Private Experts krijgt u een uniek inzicht in zijn passie. Daarnaast geeft Bart Versluys ook enkele interessante tips over de kunstmarkt en over verzamelen.

Waarin verschilt kunst kopen van vastgoed kopen?

"Het grootste verschil zit hem in het feit dat kunst een roerend en vastgoed een onroerend goed is. Kunst is dus niet gebonden aan een specifieke locatie. Ik kan dus, als ik dit wil, elk jaar verhuizen en mijn kunstwerken zonder problemen meenemen naar mijn nieuwe woning of appartement. Vastgoed daarentegen is fysiek altijd gebonden aan een vaste locatie en is daarom dus niet meeneembaar. Voor de rest vertonen de twee ook gelijkenissen. Voor wie investeert in kwaliteit en authenticiteit is de kans vrij groot dat zowel vastgoed- als kunstinvesteringen over de jaren heen zullen stijgen in prijs.

Wat mij vooral intrigeert is hoe kunst en vastgoed, in de vorm van architectuur bijvoorbeeld, elkaar kunnen versterken. Ik denk hierbij aan enkele beeldbepalende projecten die we de voorbije jaren hebben ontwikkeld waaronder One Carlton, One Baelskaai en de Ensor Towers. Deze gebouwen combineren klassevolle art-deco-elementen naadloos in een moderne en tijdloze setting. Op die manier probeer ik ook onze eigen projecten architecturaal en visueel een meerwaarde te geven."


" Wat mij vooral intrigeert is hoe kunst en vastgoed, in de vorm van architectuur bijvoorbeeld, elkaar kunnen versterken. "


Welke kwaliteiten hebt u als kunstverzamelaar nodig?

"Een goede kunstverzamelaar heeft een brede kijk op de wereld. Door een jarenlange ervaring, expertise en een uitgebreid netwerk voelt hij of zij de nieuwe opkomende tendensen nog voor ze zich daadwerkelijk manifesteren. Een multiculturele en progressieve ingesteldheid zijn een absolute must. Een succesvolle kunstverzamelaar laat zich voor een deel leiden door zijn gevoelens maar mag daarbij nooit het zakelijke aspect verliezen waarbij hij steeds de toekomstige en potentiële meerwaarde van zijn aangekochte werken voor ogen moet houden."

Hoe pakt u dit zelf aan (welke bronnen, zelf onderzoeken, adviseur …)?

"Een goede band en wisselwerking met galerijen en veilinghuizen is cruciaal. Vooral veilinghuizen zijn hierin heel belangrijk omdat zij bepaalde werken en kunstenaars proactief ondersteunen. De ruggensteun van een bekend en gerenommeerd veilinghuis is zonder enige twijfel primordiaal voor de waarde van een kunstwerk op zowel korte als lange termijn."

Welke evolutie hebt u zelf doorgemaakt van beginnend verzamelaar tot gekend kunstverzamelaar?

"Ikzelf ben al op een jonge leeftijd begonnen met het verzamelen van kunst. Enerzijds was ik erdoor gefascineerd en anderzijds zag ik er ook al snel de zakelijke meerwaarde van in. Ook al heb ik nu contacten over de hele wereld, toch blijf ik nog steeds een voorliefde hebben voor onze eigen Belgische kunstenaars zoals James Ensor of René Magritte. Noem het gerust een vorm van chauvinisme en trots. Los hiervan merk ik ook dat onze Belgische kunstenaars de voorbije jaren internationaal aan populariteit hebben gewonnen. België wordt door velen terecht bekeken als een complex land en een land van soms onmogelijke compromissen. Maar België wordt tevens aanzien als een land met een ontembare creativiteit en een overtreffende vorm van surrealisme. Laat deze unieke mix nu net de succesformule zijn waarop onze hedendaagse en vroegere kunstenaars garen spinnen."

Passie is een drijfveer bij verzamelaars. Hoe houdt u die passie onder controle, hebt u tips vanuit eigen ervaringen?

"Heel wat vermogende Belgen hebben inderdaad een passie voor kunst waarbij ze bewust de keuze maken om een deel van hun vermogen te investeren in prachtige objecten en kunstwerken. De gouden regel hierbij is vrij eenvoudig. Investeren in kunst doet u met geld dat u kunt missen. In tegenstelling tot andere investeringen, zoals bijvoorbeeld in aandelen, is kunst niet liquide. Dit wil zeggen dat u kunstwerken niet zomaar snel opnieuw te gelde kunt maken. U kunt uiteraard altijd beslissen om een kunstwerk te verkopen, maar een geroutineerde kunstverzamelaar weet dat de timing en de tijdsgeest hierin bepalend zijn. Net zoals de financiële wereld zeilt ook de kunstwereld op goede en minder goede golfbewegingen. Wie op een rendabele manier kunst wil verhandelen en verzamelen moet zorgen dat hij kan zeilen op de juiste golven. Hiervoor is een diepgaande ervaring en kennis van de kunstmarkt noodzakelijk en meestal ook een gezonde portie geduld."


" Ook al heb ik nu contacten over de hele wereld, toch blijf ik nog steeds een voorliefde hebben voor onze eigen Belgische kunstenaars zoals James Ensor of René Magritte. "


Welk kunstwerk is ‘the one that got away’?

"In december 2016 heb ik naast het meesterwerk 'Squelette arrêtant masques' van James Ensor gegrepen. Het verhaal achter dit prachtige schilderij tart alle verbeelding. Dit topwerk werd immers jarenlang als verloren beschouwd toen het plots in november 2016 opdook, nota bene dan wel nog in mijn thuisstad Oostende. De gelukkige vinder is in eerste instantie naar het Mu.Zee in Oostende gestapt waar ze het werk initieel als vals bestempelden. Overtuigd dat dit wel degelijk over een écht werk ging is de eigenaar vervolgens naar het veilinghuis Sotheby’s gestapt. Sotheby’s bevestigde al snel de échtheid van het werk en veilde het in Parijs eind 2016 voor een recordbedrag van meer dan 7,3 miljoen euro. Dat dit verloren werk opduikt in de stad Oostende en op één of andere manier dan toch aan mijn neus is voorbij geglipt doet nu nog altijd pijn."


Fort St Pol is onlosmakelijk verbonden met de Belgische kunstgeschiedenis en de collectie van Roger Nellens. Wat vindt u de meest markante herinnering aan deze locatie en de collectie van Roger Nellens?

"Naast de vele wereldsterren en prominenten die Fort St Pol bezocht hebben heb ik bijzonder veel waardering voor de uitzonderlijke meesterwerken die in al die jaren, dankzij de familie Nellens, de revue hebben mogen passeren. Spontaan denk ik hierbij aan de uitgebreide Magritte-collectie met enkele exceptionele meesterwerken zoals de iconische ‘Hemelvogel’, voor sommigen beter bekend als de beeldbepalende vogel die de vliegtuigvleugels sierde van onze vroegere nationale luchtvaartmaatschappij Sabena. Ook het masterpiece ‘De intrede van Christus te Brussel' van James Ensor is een werk dat de handen van de familie Nellens heeft gepasseerd en zelfs enkele jaren aan de wanden in het casino van Knokke heeft gepronkt. Vandaag bevindt dit werk zich in Los Angeles waar het behoort tot één van de absolute topstukken van de Getty Foundation."

Fort St Pol Knokke Zoute Bart Versluys


Wat zijn uw plannen voor deze locatie waar kunst én vastgoed samenkomen?

"Enkele jaren geleden heb ik het gekende domein Fort St Pol gekocht in Knokke Zoute. Ik koester nog steeds de droom om op een deel van het domein een privé bezoekerscentrum te openen waar ik een deel van mijn unieke kunstcollectie kan tonen aan het publiek. Ik wil echter niet over één nacht ijs gaan en leg de lat dan ook heel hoog. Voor mij moet het bezoekerscentrum een eigentijdse authenticiteit uitstralen waarbij ik maximaal wil inzetten op een onvergetelijke beleving gekoppeld aan bijvoorbeeld een klein restaurant. Tevens wens ik op het uitgestrekte domein ook mijn privéwoning te bouwen waar ik samen met mijn gezin kan wonen en genieten."


copyright beeldmateriaal
Versluys Groep

bron

KBC

teksten

KBC
& Versluys Groep
-

Gegevens, tekst en fotomateriaal mag niet gekopieerd en/of hergebruikt worden zonder de uitdrukkelijke en voorafgaande toestemming van Versluys Groep. Versluys Groep, PR & Marketing - marketing@groepversluys.be
Verkoopkantoor
Sales Office & Showroom Oosteroever
Hendrik Baelskaai 12a, 8400 Oostende
T +32 (0)59 51 11 15
Hoofdzetel
Versluys HQ
Zandvoordestraat 465, 8400 Oostende
T +32 (0)59 70 89 83
info@groepversluys.be
Schrijf u in voor de nieuwsbrief