Projects Oosteroever Interior Versluys Newsroom Contact
Sales Office & Showroom Oosteroever
Hendrik Baelskaai 12a, 8400 Oostende

T +32 (0)59 51 11 15
M info@groepversluys.be
nl / fr / en

Investeer in vastgoed en laat uw (spaar)geld niet door inflatie verdampen

11 January 2022
Blog Versluys investeer in vastgoed inflatie shutterstock 1713325651

In november vorig jaar kwam de inflatie in België uit op bijna 6 procent. Daarmee is België de absolute koploper in West-Europa waar de gemiddelde inflatie voor de eurozone in november uitkwam op 4,9 procent. Ondanks die recordinflatie staat er momenteel meer dan 300 miljard euro op de Belgische spaarboekjes geparkeerd. Als we over volledig 2021 zouden uitkomen op een inflatie van ongeveer 5 procent dan verliest de 'trouwe spaarder' maar liefst 15 miljard euro aan koopkracht.

De hoge inflatie zal ook in 2022 waarschijnlijk blijven aanhouden

De ECB of de Europese Centrale Bank verklaarde vorig jaar dat hoge inflatie een tijdelijk fenomeen is. De voorbije maanden zijn echter meer en meer onafhankelijke economen het fundamenteel oneens met deze stelling en is volgens hun de kans groot dat ook in 2022 de inflatie verder zal oplopen.

Wat zijn de oorzaken van de huidige inflatie ?

  1. Ten eerste zijn er de sterk opgelopen energieprijzen waaronder de historisch dure gasprijs. Een gasprijs die gezien de stijgende vraag en de onstabiliteit aan de grens tussen Rusland en Oekraïne niet onmiddellijk neerwaarts zal evolueren.

  2. Ten tweede is er een sterk opwaartse prijsdruk van allerhande consumptiegoederen te wijten aan de toeleveringsproblemen in de productieketen. De vraag herstelde einde vorig jaar sneller dan verwacht terwijl het aanbod en de transportketen niet konden volgen. Dit heeft een flessenhals veroorzaakt in de aanvoerketen met als gevolg dat de prijzen van heel wat producten en grondstoffen spectaculair zijn gestegen.

  3. Een derde oorzaak die de inflatie naar alle waarschijnlijkheid nog verder zal aanvuren is het te verwachten loonspiraal. In België is er de automatische loonindexering, maar daarnaast is er ook de enorme krapte op de arbeidsmarkt. Om de koopkracht te vrijwaren zal de opwaartse loondruk voor bedrijven zich de komende maanden dus verder manifesteren, met als uiteindelijk gevolg dat de bedrijven deze hogere loonkost ook opnieuw zullen moeten doorrekenen in hun diensten en producten.

Strafrente leverde de Belgische banken meer dan 160 miljoen euro op

De Belgische banken hebben het voorbije anderhalf jaar meer dan 160 miljoen euro extra inkomsten geboekt door hun vermogende klanten een negatieve rente aan te rekenen. Momenteel moeten banken bij de ECB een negatieve rente van 0,5 procent betalen op de spaargelden die ze niet kunnen verhandelen in kredieten. In eerste instantie rekende de banken die kost door aan grote ondernemingen die te veel cash aanhielden op hun rekening. De voorbije maanden rekenen echter ook meer en meer banken die negatieve rente van 0,5 procent door aan hun vermogende klanten bij een bedrag vanaf 250.000 euro. Vermogende Belgen zien dus niet alleen hun spaargeld door inflatie in rook opgaan, maar worden ook nog geconfronteerd met een negatieve spaarrente of strafrente bij hun bank.


“ Residentieel vastgoed heeft meermaals bewezen waardevast en inflatiebestendig te zijn. Over een langere termijn evolueert de prijs bijna onafgebroken opwaarts. ”

Oosteroever investeringsvastgoed

Investeer in inflatiebestendig residentieel vastgoed

Om de enorme schuldgraad van onze overheden gefinancierd te krijgen leven we in een periode van historisch lage rentes. Ook als particulier en bedrijf kan u onder bepaalde voorwaarden vrij goedkoop geld lenen. Op zoek naar extra rendement kan u dus een deel van uw spaarcenten activeren en zelfs in sommige omstandigheden als hefboom gebruiken om bijkomende middelen te lenen aan een lage rente. Om geldontwaarding tegen te gaan adviseren sommige financiële adviseurs om te investeren in aandelen. De aandelenbeurzen zijn echter risicovol en enkel geschikt voor mensen die beschikken over stalen zenuwen en de nodige kennis en expertise. Gezien de stijgende energie- en grondstofprijzen wordt voor 2022 alvast een woelig beursklimaat voorspeld met grote hoogten en laagten.

Residentieel vastgoed daarentegen heeft de voorbije decennia meermaals bewezen waardevast en grotendeels inflatiebestendig te zijn. Over een langere termijn evolueert de prijs quasi onafgebroken opwaarts. Ook in 2021 stegen de residentiële vastgoedprijzen in België spectaculair waarbij de vastgoedbelegger vorig jaar de inflatie alvast met voorsprong heeft verslaan.

Twijfel niet langer en ontdek nu ons uitgebreid aanbod van residentiële projecten. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie, prijzen en voorstellen.

Alle informatie, zowel onder de vorm van tekst, bestanden als beelden als eender welke andere vorm wordt door Versluys Groep enkel ten informatieve titel ter beschikking gesteld. Versluys kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de onjuistheden of tekortkomingen in de gegevens zoals die vermeld staan op de site. Incorrecte gegevens of tekortkomingen op de site geven geen recht op een financiële compensatie. De meegedeelde informatie op deze website zijn louter van algemene aard en kunnen onder geen enkele voorwaarde als juridische advies beschouwd worden. Deze gegevens mogen niet gekopieerd en/of hergebruikt worden zonder de uitdrukkelijke en voorafgaande toestemming van Versluys Groep.
-
Versluys Groep
PR & Marketing

marketing@groepversluys.be
Sales office
Sales Office & Showroom Oosteroever
Hendrik Baelskaai 12a, 8400 Oostende
T +32 (0)59 51 11 15
Headquarters
Versluys HQ
Zandvoordestraat 465, 8400 Oostende
T +32 (0)59 70 89 83
info@groepversluys.be
Sign up for the newsletter