Dresen optiek verhuist eind dit jaar naar de nieuwe stadswijk Oosteroever in Oostende
Over Buro-M
-
Als familiebedrijf met meer dan 30 jaar ervaring in de vastgoedsector focust Buro-M op kwalitatieve lange termijn relaties. Een vast team van gekwalificeerde medewerkers zorgt voor een dienstverlening van A tot Z: u kan er terecht voor de verkoop of verhuur van uw pand en voor het beheer van uw residentie. Zo ontzorgt Buro-M u volledig: van een transparant en duidelijk beheer tot een vlotte verkoop of verhuur.
" "
Betaalbaar wonen? Maak werk van een efficiënt vergunningsbeleid
Uiteraard moet de Kust ook aantrekkelijk blijven voor jonge gezinnen en werkenden. Maar in plaats van te pleiten voor eenzijdige overheidsoplossingen, zou men beter kijken naar structurele hervormingen die de privémarkt stimuleren om sneller en efficiënter bij te dragen aan bijvoorbeeld betaalbare huisvesting. Het echte probleem is niet het ontbreken van wil of initiatief in de vastgoedsector, maar een onwerkbaar, traag en complex vergunningsbeleid dat investeringen vooral tegenhoudt.
De bouwsector reikt al jarenlang de hand naar de overheid om samen te werken aan oplossingen, maar de reactie blijft vaak bureaucratisch en stroperig. In plaats van als overheid zélf (sociale) woningen te voorzien, wat op lange termijn een enorme kost betekent voor de belastingbetaler, zou men veel meer moeten inzetten op het faciliteren van een flexibel en transparant vergunningsbeleid, waardoor de privésector sneller en efficiënter kan inspelen op de enorme woonuitdagingen aan de Kust en bij uitbreiding in heel België. Transparantie met duidelijke, haalbare afspraken en een soepeler en rechtszeker juridisch kader zouden al veel oplossen. Het is immers perfect mogelijk om betaalbare huisvesting te creëren zonder dat dit de belastingdruk verhoogt, als de regelgeving de juiste incentives biedt. Dit is geen kwestie van méér subsidies of staatsinterventie, maar van een doordachter beleid dat ondernemerschap aanwakkert in plaats van belemmert.
Klimaatuitdagingen aan de Kust? Geen reden tot paniek, wel tot actie
De stijgende zeespiegel wordt vaak gebruikt als een ultiem argument voor het pessimisme rond de Belgische kust. Maar opnieuw ontbreekt nuance. De Vlaamse overheid werkt immers al jarenlang aan geavanceerde beschermingstechnieken zoals verhoogde duinen, versterkte dijken en strategische zandopspuitingen. Dit is niet nieuw, noch uitzonderlijk. Nederland bewijst al decennialang dat adaptieve kustbescherming mogelijk is met de juiste visie en investeringen. Het idee dat de Belgische kust “opgegeven” zou moeten worden, is ronduit absurd. De fysieke bescherming van onze Kust is een realiteit en wordt constant verbeterd.
Dit betekent niet dat er geen uitdagingen zijn, maar wél dat er oplossingen bestaan. En die oplossingen vragen om investeringen en visie, niet om paniekzaaierij. Een ander relevant struikelblok aan de Kust is de huidige Wet op Mede-eigendom, die in veel gevallen de hoogdringende vernieuwing van het verouderde kustpatrimonium onmogelijk maakt. Dit staat haaks op de absolute noodzaak om onze gebouwen in de toekomst duurzamer en energie-efficiënter te maken. Een grondige modernisering van deze wetgeving is cruciaal en zou sowieso zeer hoog op de agenda moeten staan van onze beleidsmakers. Maar ook hier blijft het, spijtig genoeg, al jaren oorverdovend stil…
"Voor een appartementsgebouw dat qua kosten-baten niet meer op een verantwoorde manier gerenoveerd kan worden, is de sloophamer dus soms nog de enige logische oplossing."
Van probleemdenken naar oplossingsgericht handelen
Het zou een groot deel van de media, journalisten, hoofdredacteurs, experten en professoren sieren om hun vastgeroeste cocoon te overstijgen, gebaseerd op een veelal subjectieve, vooringenomen mening en negatieve perceptie. Voor elke studie die beweert dat er ‘een probleem’ is aan de Belgische kust, zijn er minstens twee andere die een positiever en genuanceerder beeld schetsen. Toch kiezen velen ervoor om zich vast te bijten in dat ene kritische rapport, terwijl bredere en objectievere analyses nauwelijks aandacht krijgen. Dit zegt veel over de manier waarop bepaalde zaken vandaag de dag eenzijdig in de media worden uitgelicht.
We beschikken in België over vele honderden bedrijven die tot de wereldtop behoren, pioniersbedrijven in alle sectoren, die zich onderscheiden door een visie waarin voor “élk probleem een oplossing bestaat”. Toch lijkt het in het Belgische media- en academische landschap eerder de regel te zijn dat men voor “élke oplossing een nieuw probleem” zoekt. Die reflex is niet alleen contraproductief, maar remt ook de economische en maatschappelijke vooruitgang. Ik pleit dan ook voor nuance, voor een positieve kijk op de zaak. We gaan de uitdagingen niet uit de weg, maar zien elke uitdaging als een kans om onze gezamenlijke welvaart en economie te versterken, niet te ondermijnen.
Laat ons eindelijk weer omhoog kijken
Hoogbouw moet steeds een mix van verschillende woonoplossingen omvatten. Hoogbouw die uitsluitend inzet op prestige en luxe is geen duurzame oplossing. Maar projecten die erin slagen om zowel betaalbare als exclusieve woonvormen te combineren, die ruimte maken voor ontmoeting, leven en een meerwaarde zijn voor mens en stad, kunnen echt het verschil maken. In de middeleeuwen was Vlaanderen een baken van bouwambitie. Onze steden pronkten met hun kerktorens, belforten en kathedralen, destijds de hoogste en meest beeldbepalende constructies van Europa. Ze symboliseerden vooruitgang, welvaart en trots. De skyline van steden als Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven en Brussel was adembenemend en was het resultaat van geloof in de toekomst.
Op de één of andere manier zijn we die bouwambitie ergens verloren. Voorzichtigheid kreeg de bovenhand en hoogte werd verdacht waarbij durf al snel als arrogantie werd bestempeld. Maar misschien is het tijd om dat unieke Belgische bouw-DNA opnieuw aan te wakkeren. Ambitie is geen zonde, het is een noodzaak in de evolutie voor al wie vooruit wil. We moeten in België opnieuw naar boven kijken, verder kijken dan de horizon die voor ons ligt en terug meer durven dromen.
"Ambitie is geen zonde, het is een noodzaak in de evolutie voor al wie vooruit wil. We moeten in België opnieuw naar boven kijken, verder kijken dan de horizon die voor ons ligt en terug meer durven dromen."
Een oproep tot rationaliteit
We moeten dringend af van de illusie dat strengere regels per definitie betere gebouwen opleveren. Ik geloof 100%, samen met een overgroot deel van de bouwsector, dat duurzaamheid perfect hand in hand kan gaan met commerciële belangen zoals een hoogstaand wooncomfort conform de wensen van kopers. Het pleidooi dat ik hier hou, is dus absoluut geen aanklacht tegen duurzaamheid. Het is een oproep tot rationaliteit. Tot het herbekijken van een systeem dat momenteel volledig vastloopt in dogma’s, en daardoor onbedoeld afglijdt naar een vorm van regelverdwazing die niemand vooruithelpt.
Tijd voor een pauzeknop
We hebben nood aan reflectie en realisme… aan een pauzeknop dus. Het is tijd om te evalueren, bij te sturen waar nodig, in plaats van voortdurend nieuwe en onwerkbare verplichtingen op te leggen. Laat ons technologie en regelgeving opnieuw beter op elkaar afstemmen. En laat ons opnieuw in de eerste plaats bouwen voor de mensen en niet voor de onuitvoerbare ‘logica’ van allerlei energietabellen. De bouwsector is lokaal verankerd en vormt een essentieel fundament van onze samenleving, een cruciale motor dus van onze welvaart en economie. Een toekomst waarin betaalbaar wonen mogelijk blijft, bepaalt ook het dagelijks leven van miljoenen Vlamingen. Geef de bouwsector daarom opnieuw de nodige ademruimte om duurzaam te bouwen met een haalbare visie, gezond verstand en toekomstgerichte ambities.

Bart Versluys is een bekende gerespecteerde Belgische serie-ondernemer en visionair met een sterke focus op innovatie, kwaliteit en strategisch ondernemerschap.